Na Visokošolskem zavodu Fizioterapevtika smo se v mesecu oktobru udeležili dveh izmenjav v okviru programa Erasmus+ listine za visokošolske učitelje. Namen tovrstnih kratkotrajnih izmenjav je zelo širok in najpogosteje obsega krepitev odnosov partnerskih institucij, navezovanje novih stikov, iskanje možnosti za izmenjavo študentov in raziskovalno sodelovanje.

V okviru prve izmenjave smo se med 10. in 14. oktobrom 2022 mudili v Valenciji. Mesto preseneča s svojo arhitekturo, redkim avtomobilskim prometom, dostopnostjo s kolesom, možnostjo rekreacije in nizkimi cenami nastanitve ter hrane. Obiskali smo državno Fakulteto za fizioterapijo, kjer študij traja 4 leta, kurikulum pa je podoben našemu. Poleg študija fizioterapije na prvi stopnji izvajajo še magistrski in doktorski program. Kriteriji za vpis so po zahtevnosti visoki in podobni tistim na naši javni šoli – Zdravstveni fakulteti v Ljubljani. Zanimanje za študij fizioterapije je v Španiji veliko, zato ima samo Valencija še štiri zasebne fakultete za fizioterapijo, ki pa so cenovno mnogo dražje od zasebnih šol v Sloveniji (letnik študija stane okvirno 8000 EUR). Predavanja potekajo izključno v španskem jeziku, zato študentska izmenjava pride v poštev zgolj za tiste, ki tekoče govorijo španski jezik. Mesto je sicer idealno za študentsko izmenjavo prav zaradi ugodne klime (povprečna zimska temperatura znaša 13-14°C), nizkih življenjskih stroškov, bližine morja, arhitekturnih posebnosti, obilico možnosti za rekreacijo in dostopnosti.

V okviru druge izmenjave smo se med 26. in 28. oktobrom 2022 mudili v večnem mestu Rim, ki je pravo nasprotje španske Valencije, saj je veliko večje in mnogo bolj natrpano. Za odkrivanje sicer prečudovite arhitekture nujno potrebujete dobro obutev, saj je mobilnost s kolesom ali skirojem mnogo težja kot v Valenciji. Obiskali smo program Fizioterapije, ki poteka v okviru največje univerze v Italiji – Sapienza Universita di Roma. Kurikulum je podoben našemu. Študij traja 3 leta in poteka znotraj področja poliklinike; velikem kompleksu bolnišnic, ambulant in predavalnic podobnem Kliničnemu centru Ljubljana. Študij fizioterapije je žal porazdeljen po širšem območju Univerze in ne poteka na enem samem mestu. Poleg tega predavanja potekajo v italijanskem jeziku, zato študentska izmenjava pride v poštev zgolj za tiste, ki tekoče govorijo italijanski jezik. Univerza sicer v mesecu septembru omogoča enomesečni tečaj italijanščine, ki je za študente na izmenjavi brezplačen.

Doc. dr. Gregor Omejec je študentom fizioterapije predaval tudi o pomenu Ultrasonografije perifernih živcev in mišic. Diskusija po zaključku predavanja je bila strokovna in zanimiva, s koordinatorjem Marianom Serrao, ki se raziskovalno ukvarja z analizo hoje, pa je pogovor potekal tudi o možnostih sodelovanja na znanstveno-raziskovalnem področju z integracijo površinske elektromiografije in ultrazvoka v analizi hoje pri bolnikih z različnimi vrstami okvar.